Warzywa uprawiane latem

i warzywa zimujące

W sierpniu, warzywnik zaczyna świecić pustkami, większość plonów zebrana, przetworzona lub skonsumowana.  Za smakiem warzyw z własnego ogródka będziemy tęsknić przez wiele miesięcy. Czy na pewno musi tak być? 

Pozostałe po zbiorach grządki możemy przecież wykorzystać jeszcze w tym roku, ciesząc się świeżym zbiorem nie tylko jesienią, ale nawet i zimą!

W drugiej połowie lata w warzywniku możemy wysiać lub posadzić z rozsady tzw. warzywa poplonowe. Zanim przystąpimy jednak do wysiewów lub sadzenia, musimy przygotować pozostałe po głównym zbiorze poletka. Należy oczyścić je dokładnie z pozostałych resztek warzyw, a następnie glebę spulchnić lub przekopać za pomocą wideł amerykańskich. Jeśli ziemia jest wysuszona przed przystąpieniem do dalszej pracy należy ją dobrze, głęboko nawodnić.

Wybierając warzywa na poplon zawsze zachowujemy podstawowe zasady płodozmianu. Na zbiór jesienny wybieramy warzywa o krótkim okresie wegetacji oraz takie, które są w stanie znieść coraz niższe temperatury, a nawet przymrozki. Doskonałym warzywem nadającym się na poplon jest rzodkiewka, jej uprawa trwa około 4 tygodni, a do kiełkowania wymaga temperatury
5 °C, można ją więc wysiewać wprost do gruntu, aż do września. Należy pamiętać, że rzodkiewka należy do rodziny kapustowatych, nie powinna być więc wysiewana po innych warzywach należących do tej rodziny. Jeśli zapewnimy rzodkiewce słoneczne stanowisko i odpowiednią ilość wody w glebie, będziemy chrupać to sałatkowe warzywo, aż do późnej jesieni. Pamiętajmy, że rzodkiewki występują w wielu odmianach o różnych kolorach korzenia, najpopularniejsze są te czerwone i białe, ale możemy wysiać także odmiany żółte, zielone i purpurowe. Wśród przedstawicieli rodziny kapustowatych na poplon polecane są także kalarepa, kapusta pekińska i rukola, czyli rokietta siewna. Na poplon po warzywach kapustnych polecana jest sałata głowiasta, koper ogrodowy lub zyskująca coraz większą popularność roszponka. Roszponka warzywna należy do rodziny kozłkowatych, jest skarbnicą β-karotenu, oczyszcza organizm z toksyn i zawiera wiele witamin. Ma niewielkie wymagania cieplne i glebowe, dlatego można ją wysiewać wprost do gruntu przez cały sierpień. Przy uprawie warzyw korzystne jest zastosowanie nawozów z grupy Ziemovit Naturalny. Nadają one warzywom niepowtarzalny smak oraz podnoszą wartość odżywczą naszych zbiorów.

Jarmuż, to kolejny przedstawiciel rodziny kapustowatych polecany do późnej uprawy. Częścią jadalną jarmużu są liście, które można spożywać na świeżo, po ugotowaniu lub usmażeniu, czy też jako zielony dodatek do zup. Zjadając jarmuż dostarczamy organizmowi dużą dawkę wit. C i karotenu, sporo soli mineralnych i żelaza. Odmiany jarmużu różnią się wysokością, kształtem i barwą liści (zielone lub fioletowe), stopniem ich kędzierzawości oraz terminem dojrzałości zbiorczej. Jarmuż wysiewamy na rozsadniku w połowie czerwca, rozsadę przenosimy na miejsce stałe w sierpniu. Ze względu na wysoką mrozoodporność i fakt, iż po przemarznięciu jarmuż staje się smaczniejszy (pozbawiony goryczy), warzywo to polecane jest do uprawy zimowej, nawet pod okrywą śniegu. Oprócz jarmużu do uprawy zimowej nadają się takie warzywa jak por, szpinak, brukselka czy skorzonera.

Zobacz również

Do góry