Roszponka

sałata na zimę

Roszponka warzywna (Valerianella locusta L.), zwana także roszpunką warzywną lub jadalną, rapunkułem, raszpanką, czy też po prostu kozłkiem, należy do rodziny kozłkowatych (Valerianaceae). Na stanowiskach naturalnych występuje w Europie, Azji Mniejszej oraz w  Północnej Afryce.

W Polsce zdziczałe formy spotkać można również poza uprawami, a uprawiać roszponkę można na terenie całego kraju, jest to bowiem roślina odporna na niskie temperatury (do -15 °C), nie mająca specyficznych wymagań glebowych. Z uwagi na niewielkie wymagania cieplne można ją wysiewać wprost do gruntu. Jest uprawiana jako roślina jednoroczna lub dwuletnia. Jeśli wysiewamy ją wiosną, zachowuje się jak gatunek jednoroczny, latem przy upalnej pogodzie wybija w pędy kwiatostanowe. Przy późnym, jesiennym wysiewie ma cykl dwuletni. Roszponka ma krótki okres wegetacji, na zbiór jesienny i zimowy wysiewa się ją w sierpniu i we wrześniu, zwykle jako polon po wcześniejszej uprawie warzyw. Przedsiewnie stosuje się nawożenie mineralne, polecamy do tego celu ZIEMOVIT Uniwersalny Granulowany Nawóz Ogrodniczy. Ogrodnicy, którzy wybierają uprawę ekologiczną i stosują tylko nawożenie organiczne mogą sięgnąć po Ziemovit Naturalny Nawóz do warzyw lub ZIEMOVIT Naturalny Nawóz Organiczny uniwersalny. Roszponkę najlepiej wysiewać w rzędy, co ok. 15 cm w ilości 0,5 g na 1 m2. Po wschodach siewki należy przerwać, pozostawiając rośliny w odległości 10-15 cm od siebie. W trakcie wegetacji rośliny nie wymagają zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych, w miarę potrzeb należy je odchwaszczać i nawadniać. Roszponka jest rośliną odporną na choroby, dobrze znosi uprawę po sobie, choć czasem ulega porażeniu przez mączniaka prawdziwego. Aby się przed tym uchronić należy stosować profilaktycznie preparaty grzybobójcze, , takie jak ZIEMOVIT Siarkol® 800 SC. Zbiór liści lub całych roślin rozpoczyna się w trzeciej dekadzie października i trwa zwykle do końca grudnia. W okresie mrozów zagon z roszponką należy przykryć słomą lub agrowłókniną. Kiedy aura jest sprzyjająca może się zdarzyć, że będziemy się cieszyć świeżymi liśćmi roszponki przez całą zimę, nawet do kwietnia. Stąd właśnie roszponka nazywana jest sałatą zimową, kiedy brakuje na stołach innych świeżych warzyw, to ona może nam dostarczyć niezbędnych dla organizmu witamin i soli mineralnych.

Roszponka jest skarbnicą β- karotenu, zawiera spore ilości witaminy C, B1, B2 i B6. Jest warzywem bogatym w wapń, potas, sód i fosfor oraz, jak większość zielonych warzyw liściowych w kwas foliowy. Roszponka polecana jest dla osób stosujących dietę wegetariańską ponieważ zawiera spore, jak na warzywa ilości białka. Ponadto roszponka oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia serce i opóźnia procesy starzenia. Niewielkie, okrągłe liście roszponki wzbogacą swym lekko orzechowym, przyjemnym smakiem niejedną potrawę. Stanowi ona idealną bazę do różnego rodzaju sałatek, jej smak dobrze komponuje się z owocami, twardymi serami i octem balsamicznym. Roszponkę można przyrządzać również na ciepło, podobnie jak szpinak.

Zobacz również

Do góry