Jak uprawiać

paprykę w ogrodzie?

Papryka – warzywo smaczne, zdrowe i wyjątkowo piękne, po które warto sięgnąć i w przydomowym ogrodzie. Papryka (Capsicum annum Grossum – słodka i Capsicum annum Longum – ostra) pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej, pomimo to stosunkowo łatwo uprawia się ją w chłodniejszym klimacie. W ostatnich latach stała się bardzo popularna również wśród ogrodników amatorów, za sprawą dostępności ogromnej liczby odmian, które kuszą rozmaitymi barwami i kształtami owoców.

Owoce papryki mają bardzo wysoką zawartość witaminy C;  prawie dziesięć razy tyle co pomidory i pięciokrotnie więcej niż cytryna, do tego witaminy z grupy B, wapń, potas i magnez. Jedzmy zatem i uprawiajmy to egzotyczne warzywo w ogrodzie i na działce. Jeśli chcemy osiągnąć naprawdę obfite plony powinniśmy rozważyć uprawę papryki pod osłonami, w  przydomowej szklarni lub pod foliowym tunelem. Wśród, dostępnych na rynku nowoczesnych odmian wybierzemy jednak i takie, np.: ‘Marta Polka’ czy ‘Caryca’, które możemy uprawiać bezpośrednio w  gruncie, oczywiście po całkowitym ustaniu przymrozków, jak i takie, które udadzą się świetnie w uprawie doniczkowej, np.: ‘Mambo Orange’. Niezależnie od sposobu uprawy, papryki potrzebują dobrego nasłonecznienia i ciepłego, osłoniętego od wiatru stanowiska. Jeśli posiadamy ogrzewaną szklarnię, co w przydomowych ogrodach jest raczej rzadkością, wysiew nasion możemy rozpocząć już w lutym, jeśli nie, czekamy z wysiewem do marca i nasiona możemy wysiać w domu na parapecie. Papryka do kiełkowania potrzebuje temperatury na poziomie 20°C. Nasiona wysiewamy rzutowo na tacach wysiewowych lub punktowo do małych doniczek używając ZIEMOVIT Podłoże do siewu i pikowania. Wschody obserwujemy po 6-10 dniach od siewu. Jeżeli wysialiśmy nasiona na tacach, siewki pikujemy do doniczek o średnicy 8-9 cm w  fazie, w której mają już wykształcony pierwszy liść właściwy.  Kiedy zauważymy, że korzenie wypełniły już doniczkę, możemy sięgnąć po większą 10-13 cm, następnie po pojawieniu się pierwszych kwiatów. . Po ustaniu ostatnich przymrozków wysadzamy paprykę do gruntu w rozstawie 30-45 x 60-75 cm pod przykryciem, aby mogła się zaaklimatyzować, jeśli temperatura w ciągu doby nie spada już poniżej 15°C usuwamy okrycie. Niektóre, zwłaszcza wysokie odmiany potrzebują palikowania. Bez wsparcia, zbyt obciążone owocami łodygi mogą się łamać. Rośliny regularnie podlewamy, w miarę potrzeb. Papryka dobrze rośnie na glebach bogatych w związki organiczne o pH 6,0-6,5. Młode sadzonki podlewamy roztworem ZIEMOVIT Biohumus Uniwersalny. Dzięki temu nasze sadzonki będą zdrowe i dobrze rozwinięte. Po wysadzeniu na stałe miejsce nawozimy nawozem mineralnym ZIEMOVIT Uniwersalny granulowany nawóz ogrodniczy lub ZIEMOVIT Naturalny Nawóz Organiczny do pomidorów i papryki. W uprawie współrzędnej papryka będzie dobrze się czuła m.in. z pomidorem, porem, marchwią, skorzonerą, selerem naciowym czy pietruszką. Czas uprawy papryki wynosi około 20-28 tygodni, zbiory, w  zależności od odmiany przypadają pomiędzy lipcem, a końcem września. Kiedy pojawią się pierwsze owoce, część z nich zbieramy kiedy są jeszcze zielone, dzięki temu uzyskamy większy plon, pobudzając roślinę do dalszego owocowania. Paprykę słodką możemy przeznaczyć do bezpośredniej konsumpcji bądź na przetwory. Papryki ostre możemy zebrać zarówno zielone jak i  bardziej dojrzałe (czym dłużej dojrzewają, tym są ostrzejsze), wysuszyć na wolnym powietrzu i  przechowywać w szczelnym, nieprzepuszczającym światła pojemniku, aż do następnych zbiorów.

Zobacz również

Do góry