Dynie

uprawa w przydomowym ogródku

Wraz z nadejściem jesieni nadeszła pora na dynię. To wyjątkowej urody warzywo o  wszechstronnym zastosowaniu przechodzi obecnie swoisty renesans.

Dynia pochodzi z Ameryki Środowej, gdzie uprawia się ją od ponad 7000 lat. Do Europy przybyła pod koniec XV w. na statkach Krzysztofa Kolumba. Z czasem przekonano się o jej walorach smakowych i odżywczych. Uprawa dyni rozpowszechniła się w XVII w., podawano ją zarówno na szlacheckich jak i chłopskich stołach. W połowie XX w. w Polsce dynia stała się warzywem zapomnianym o marginalnym znaczeniu uprawowym. Obecnie, dzięki modzie na zdrową, pełną witamin i minerałów żywność oraz na halloweenowe lampiony powróciła do łask ze zdwojoną siłą. Jesienne i zimowe miesiące, to idealny czas, aby wybrać się po dorodną dynię do pobliskiego warzywniaka, ale warto też zaplanować jej uprawę w nadchodzącym sezonie we własnym ogrodzie.

Dynie, to rośliny jednoroczne, powszechnie uprawia się kilka gatunków należących do tego rodzaju, głównie dynię olbrzymią (Cucurbita maxima), zwyczajną (C. pepo), do której należą kabaczki, cukinie i patisony oraz dynia makaronowa, a także dynię piżmową (C. moschata).

Wszystkie dynie lubią ciepło, do wzrostu i plonowania wymagają temperatury sięgającej 25 °C. Nawet najmniejsze przymrozki niszczą zarówno zielone części rośliny jak i owoce. Zebrane po pierwszym przymrozku owoce, nadają się tylko do bezpośredniego spożycia, ale już nie do przechowywania. Pod uprawę dyni wybieramy miejsca słoneczne, pamiętamy jednak o regularnym nawadnianiu, warzywa te są bowiem szczególnie wrażliwe na deficyty wody. Dynie, to warzywa żarłoczne, wymagające żyznych gleb i regularnego dokarmiania, nic w tym dziwnego biorąc pod uwagę ich imponujące rozmiary. Jeżeli do nawożenia używamy obornik to powinno się je uprawiać na poletku w pierwszym roku po oborniku. Przed posadzeniem dyni na miejsce stałe dobrze jest zastosować również nawożenie mineralne, stosując Ziemovit Uniwersalny Granulowany Nawóz Ogrodniczy, który wspomaga wzrost i rozwój roślin oraz poprawia gospodarkę wodną. Jeżeli preferujemy nawożenie naturalne, a nie dysponujemy obornikiem to doskonale się sprawdzi ZIEMOVIT Naturalny Nawóz do warzyw lub ZIEMOVIT Naturalny Nawóz Organiczny uniwersalny. Ponieważ dynie lubią bogate podłoże mogą być uprawiane na pryźmie kompostowej czyniąc ją efektowną, osłaniając dużymi liśćmi również przed przesychaniem a wielkość owoców z tak uprawianych roślin nas zadziwi. Dynie można uprawiać z rozsady. Nasiona wysiewamy w połowie kwietnia do doniczek i umieszczamy w ciepłym inspekcie, rozsada jest gotowa do przeniesienia na miejsce stałe po upływie około miesiąca, kiedy ma 3 liście właściwe. Dynie rosną bardzo szybko i można je wysiewać prosto do gruntu od drugiej połowy maja (wrażliwe na przymrozki). Pielęgnacja dyni polega głównie na nawadnianiu oraz nawożeniu. Pierwsze dokarmianie pogłówne stosujemy po miesiącu od sadzenia, kolejne kiedy pojawią już zawiązki owoców, a kolejne kiedy największy owoc osiągnie średnicę ok. 10 cm, stosując takie nawozy jak przed sadzeniem . w trakcie wegeatcji nie stosujemy obornika. W sierpniu usuwamy pojawiające się kwiaty, ponieważ owoce, które zawiążą się tak późno nie będą miały szansy dorosnąć do jesieni. Pędy, na których pojawiły się owoce skracamy, pozostawiając dwa liście nad ostatnim zawiązkiem, pędy pozbawiane owoców wycinamy u nasady. Zabiegi te pozwalają na przyspieszenie dorastania i dojrzewania owoców. Dynie zbieramy w stanie pełnej dojrzałości, który poznajemy po mocno stwardniałej skórce. Z dojrzałych owoców dyni możemy przyrządzać m. in. pyszne zupy, sosy, chatneye, ciasta i różnego rodzaju desery. Dynia zawiera spore ilości β- karotenu, wit. z grupy B, jest bogata w magnez, potas, wapń i żelazo, praktycznie nie zawiera tłuszczu, jest lekkostrawna, przyspiesza metabolizm i pomaga w odchudzaniu. Smacznego!

Zobacz również

Do góry