Choroby przechowalnicze owoców

Jak się przed nimi uchronić?

Choroby przechowalnicze owoców wywołane są najczęściej przez grzyby, które uaktywniają się dopiero podczas przechowywania plonów. Atak choroby wiąże się z dużymi stratami dla sadowników oraz dziesiątkuje plony prywatnych hodowców jabłek czy gruszek. Sprawdź, jak rozpoznać pierwsze objawy chorób przechowalniczych owoców i jak im przeciwdziałać.

Przede wszystkim warto sobie uświadomić, że do zarażenia owoców chorobami przechowalniczymi może dojść o różnych porach roku. Grzyby mogą wniknąć do wnętrza drzew owocowych zarówno wczesną wiosną, gdy np. kora na powierzchni roślin jest popękana i podatna na infekcje, jak i w czasie kwitnienia, rozwoju owoców lub samych zbiorów. W skrajnych przypadkach zarażenie może spowodować, że zbiory z całego roku nadadzą się jedynie do utylizacji.

 

Zobacz także: pielęgnacja i ochrona przydomowych sadów

Najczęściej spotykane choroby przechowalnicze owoców


Najbardziej narażone na choroby przechowalnicze są jabłka oraz gruszki. Najczęściej atakują je następujące choroby grzybowe.

 

  • Mokra zgnilizna – do zakażenia dochodzi często w trakcie zbiorów, kiedy to łatwo przypadkiem urwać szypułkę owocu. Rozwój mokrej zgnilizny skutkuje gniciem całego owocu, staje się on wodnisty i wydziela nieprzyjemny zapach.

  • Gorzka zgnilizna – najczęściej występująca choroba przechowalnicza jabłek, która może także dotknąć wiśnie lub czereśnie. Bardzo trudno rozpoznać wczesny etap rozwoju gorzkiej zgnilizny, czyli pojawienie się drobnych, brązowych plamek wokół przetchlinek owoców.

  • Szara pleśń – choroba przechowalnicza owoców, która ujawnia się zaraz po rozpoczęciu przechowywania. Szczególnie narażone na nią są jabłka odmian Glostera i Ligola. Atakuje drzewa owocowe w czasie ich kwitnienia lub w trakcie zbiorów. Na powierzchni owoców najpierw powstają jasnobrązowe plamy, które następnie zmieniają się w biało-szare narośle.

Oprócz powyższych schorzeń warto również wspomnieć o chorobach kory (zwłaszcza jabłoni), które skutkują zakażeniem owoców.

 

  • Zgorzel korony jabłoni – może występować w miejscach po cięciach, uszkodzeniach mechanicznych lub w pęknięciach kory.

  • Rak drzew owocowych – występuje na drzewach owocowych posiadających rany rakowe lub znajdujących się w pobliżu drzew z ranami rakowymi.

  • Zgnilizna pierścieniowa podstawy pnia – występuje stosunkowo rzadko. Objawia się brunatnymi, miękkimi plamami gnilnymi u podstawy drzewa owocowego.

   

Zobacz także: cięcie drzew i krzewów owocowych

 

Jak chronić zbiory owoców przed chorobami przechowalniczymi?

 

Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się którejś z chorób przechowalniczych, powinno się regularnie nawozić drzewa owocowe, zwłaszcza nawozami zawierającymi odpowiednie dawki fosforu i wapnia. Ponadto należy dbać o okrywanie roślin zimą, tak aby kora drzew nie pękała i nie stwarzała tym samym idealnego środowiska do rozwoju infekcji. Systematyczne opryski drzew owocowych również zmniejszają szansę na pojawienie się chorób przechowalniczych owoców.



Istotnym czynnikiem jest także odpowiednie przechowywanie owoców po zbiorach. Należy sprawdzić, czy w skrzynkach lub pojemnikach, w których będą zimowały plony, nie widać pleśni i śladów wilgoci. Warto również zadbać o to, aby pomieszczenie służące do przechowywania owoców było chłodne (od 0 do 4℃) i dobrze wentylowane.

Zobacz również

Do góry