Wirtualny ogród

Uprawa pomidorów w szklarni

O czym warto wiedzieć?

Chcesz uprawiać pomidory i nie przejmować się zmiennymi warunkami pogodowymi? Uprawa pomidorów w szklarni to dobra alternatywa dla ogródka warzywnego. Uprawa pomidorów szklarniowych wymaga sporo uwagi, jednak dzięki naszemu tekstowi żaden problem nie będzie ci straszny.

Dlaczego uprawa pomidorów w szklarni często okazuje się skuteczniejsza od tradycyjnej uprawy w ogródku warzywnym? Oto podstawowe zalety szklarni:

  • doskonała ochrona przed negatywnymi czynnikami – insekty oraz choroby wirusowe lub grzybowe mają utrudniony dostęp do zamkniętej przestrzeni szklarni;
  • gwarancja większych plonów – pomidory to warzywa bardzo wrażliwe na zmiany pogodowe oraz uszkodzenia mechaniczne. Szklarnia zabezpiecza je przed tymi zagrożeniami, dzięki czemu otrzymujesz więcej warzyw;
  • szybszy okres wegetacji pomidorów – dzięki dużej wilgotności powietrza oraz podwyższonej temperaturze pomidory rozsadzone w szklarni pod koniec kwietnia są gotowe do zbiorów już w czerwcu.

Czy te powody zachęciły Cię do uprawy pomidorów w szklarni? Poznaj podstawowe informacje na temat ich pielęgnacji.

Odmiany pomidorów szklarniowych – które wybrać?

Na polskim rynku dostępnych jest wiele odmian pomidorów szklarniowych, świetnie nadających się do uprawy pod przykryciem. Wśród nich warto wymienić przede wszystkim:

  • pomidory „Jowisz” – wczesna odmiana o dużych, mięsistych owocach;
  • pomidory „Pelikan” – odmiana o średniej sile wzrostu, zwartym pokroju i dużych, spłaszczonych owocach;
  • pomidory „Akron” – odmiana o średniowczesnym wzroście, charakteryzująca się wytrzymałymi i kulistymi owocami. 

Warto pamiętać, że odmiany pomidorów szklarniowych różnią się od siebie kolorem, wielkością owoców oraz ich kształtem. Jeśli zasadzisz obok siebie kilka różnych odmian, to w krótkim czasie Twoja szklarnia stanie się wielobarwną i wielokształtną ucztą dla oczu.

Jakiego podłoża i jakiej temperatury potrzebują pomidory szklarniowe?

Pierwszym krokiem do tego, aby pomidory uprawiane pod szkłem rosły bujnie, jest wybór odpowiedniego podłoża. Warto pamiętać, ze pomidory dobrze czują się w glebie o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym (5,5–6,5 pH). Jak wybrać ziemię ogrodową dostosowaną do konkretnej uprawy? Sprawdź w naszym tekście.

Pomidory to warzywa ciepłolubne – w szklarni najlepiej będą rosły w temperaturze powyżej 27℃. Aby zapewnić im tak intensywne nasłonecznienie, warto częściowo zrezygnować ze standardowych metod kontrolowania temperatury w szklarni, czyli np. zmyć wapno z powierzchni niektórych ścian oraz szyb na dachu.

Uprawa pomidorów w szklarni – nawożenie i pielęgnacja

 Pomidory szklarniowe potrzebują obfitego, ale dość rzadkiego podlewania. Doświadczeni hodowcy pomidorów zalecają podlewać pomidory rosnące w szklarni co 4 lub 5 dni, zawsze bezpośrednio pod krzak. Przy pielęgnacji pomidorów szklarniowych ważne jest także codzienne wietrzenie szklarni, aby temperatura i wilgotność nie przekroczyły poziomu zagrażającego roślinom.

Kiedy pomidory już się zaaklimatyzują pod szkłem, warto pomyśleć o sposobie prowadzenia krzaku. Pomidory szklarniowe można spokojnie uprawiać na trzech pędach, a zatem wyrastające z boku pędy należy jak najszybciej wyciąć, aby nie zabierały składników odżywczych. Uwaga: przy uprawie pomidorów w szklarni zamiast palikowania krzewów (przydatnego w ogrodzie) znacznie lepiej jest utrzymywać ich prostą pozycję za pomocą podwiązywania.

Do nawożenia pomidorów szklarniowych świetnie nadaje się kompost przygotowany na bazie pokrzywy – w tym artykule dowiesz się, jak go zrobić.

Zobacz również

Do góry