Wirtualny ogród

Uprawa i pielęgnacja bakłażana w ogrodzie

O czym należy pamiętać !

Miłosna gruszka, która jest składnikiem wielu dań w kuchni śródziemnomorskiej, zawitała do polskich ogrodów i inspiracji kulinarnych. Faszerowana, podawana z kurczakiem, zapiekana, króluje na stołach wielu Polaków od dłuższego czasu. Okazuje się, że bakłażan może pochodzić także z prywatnych upraw, a nie tylko i wyłącznie ze sklepowych półek. Dzięki temu potrawy z fioletowego warzywa nie mają żadnych środków chemicznych i są znacznie tańsze. Jednakże zanim uzyskamy zdrową i smaczną oberżynę, musimy zadbać o warunki jej uprawy.

Ogrodowa uprawa bakłażana – najważniejsze aspekty pielęgnacji

Fioletowe warzywo ma duże wymagania cieplne. Naturalny klimat, w którym rośnie oberżyna, to śródziemnomorska aura. Temperatury nad Morzem Śródziemnym są zwykle wyższe niż te występujące w Polsce. Bakłażan, by prawidłowo się rozwijać, potrzebuje od 20 do 30 stopni Celsjusza. Najlepszym czasem na jego zasadzenie jest późna wiosna. Najczęściej praktykowana jest uprawa bakłażana w okresie od końca maja do czerwca. Wcześniej temperatura w Polsce może osiągać wartości poniżej 15 stopni. W takich warunkach oberżyna przestaje się rozwijać, stąd wcześniejsze jej sadzenie nie ma sensu. Chłodne, wiosenne poranki w umiarkowanej strefie klimatycznej często oznaczają temperatury poniżej zera. Mogą one doprowadzić do całkowitego obumarcia rośliny. Dlatego przezorne chronienie sadzonek osłonami zapobiegnie niepożądanym skutkom położenia geograficznego. Osłony zatrzymują ciepło, dzięki temu śródziemnomorska roślina ma szanse na wzrost w naszych warunkach pogodowych. Dzięki zastosowaniu osłon bakłażan otrzyma więcej ciepła. Przyczynią się one przez to również do jego szybszego wzrostu. Poza tym uprawa warzyw powinna być umieszczona w najbardziej nasłonecznionym miejscu ogrodu. Ważne jest to, aby nie wybierać pod uprawę miejsc w ogrodzie, gdzie wcześniej uprawialiśmy ziemniaki lub pomidory. Przyczyną tego zakazu jest fakt, że choroby bakłażana mogą wynikać z dziedziczenia ich po innych psiankowatych roślinach. W dodatku wszystkie gatunki tego typu wymagają gleby żyznej, wilgotnej i z próchnicą. Sadząc je na grządkach, gdzie wcześniej były psiankowate, narażamy warzywo na podłoże znacznie uboższe w składniki pokarmowe. Wymagane jest także zastosowanie kompostu lub nawozu na wybranym dla miłosnej gruszki gruncie. Usuwanie chwastów i regularne podlewanie to kolejne czynności, o których nie należy zapominać. Po upływie miesiąca od kwitnienia warzyw można zacząć zbierać plony. Zbiór bakłażana powinien odbywać się, zanim będzie on całkowicie dojrzały. Ogrodnicy mogą zrywać rośliny, które nabrały fioletowego koloru, a ich miąższ jest całkowicie biały. Natomiast bakłażan o brązowych barwach nie nadaje się już do spożycia i jest przejrzały, dlatego trzeba regularnie kontrolować wygląd warzywa i zebrać je w odpowiednim czasie.

bakłażan 1 

Zobacz również

Do góry