Wirtualny ogród

Nawóz organiczny

Przygotuj go w domu!

Na rynku jest dostępnych wiele profesjonalnych preparatów do nawożenia poszczególnych gatunków roślin. Jeśli jednak cenisz ideę recyklingu i chcesz wykorzystać resztki, które pozostają w twoim domu, możesz samodzielnie przygotować nawóz organiczny. Będzie tanio i ekologicznie, a wszystkie składniki znajdziesz pod ręką. Aby bezpiecznie z niego korzystać, musisz jednak pamiętać o kilku zasadach.

Nawóz organiczny z wody mineralnej – najprostszy z możliwych

Najprostszym i najbezpieczniejszym nawozem organicznym, który większość z nas ma pod ręką, jest woda mineralna –  np. taka, która stoi zbyt długo otwarta i nie nadaje się już do picia. Zawiera ona wiele minerałów w niewielkich stężeniach, dlatego bez obaw można jej użyć do podlania kwiatów w domu i ogrodzie. Unikaj jednak wód gazowanych. Najlepiej sprawdzi się woda wysokozmineralizowana, niegazowana lub z niewielką zawartością gazu.

Nawóz z fusów kawy – dla roślin lubiących kwaśne podłoże

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy i codziennie uzupełniasz łyżkę ekspresu o nową porcję mielonych ziaren? Fusy po kawie będą doskonałym nawozem dla twoich roślin. Zawierają duże ilości miedzi, magnezu i potasu, nieco cynku i manganu. W procesie rozkładu fusów wydzielany jest także azot. Taka mieszanka składników kompleksowo odżywi rośliny, a dodatkowo przyciągnie dżdżownice, które użyźnią glebę.

Fusy z kawy doskonale sprawdzą się do nawożenia roślin kwitnących. Ze względu na kwasowe pH, można jednak zastosować je tylko w przypadku tych, które lubią kwaśne podłoże – np.: różanecznik, hortensja, wrzos, trawy ozdobne, rododendron, paproć – lub są obojętne na odczyn pH.

Przeczytaj także: Jakie rośliny posadzić na kwaśnej glebie?

Jak wykorzystać fusy z kawy do stworzenia nawozu?

  • Przesyp fusy na kawałek papieru lub gazetę i poczekaj, aż wyschną. Zapobiegniesz w ten sposób rozwojowi pleśni.
  • Suche fusy rozsyp na powierzchni ziemi wokół rośliny i delikatnie wymieszaj je z glebą. Jeśli nawozisz w ten sposób rośliny doniczkowe, wystarczy ok. 1 łyżeczki fusów. W przypadku roślin rosnących w ogrodzie ilość fusów dostosuj do objętości ziemi.
  • Podlej rośliny.

Jak często można stosować nawóz z kawy? W przypadku roślin domowych – raz na pół roku. Rośliny ogrodowe można nawozić częściej – raz na 2–3 miesiące.

Pamiętaj, że ze względu na różną kwasowość mieszanek kawowych działanie fusów może być różne. Najlepiej zacznij od jednej rośliny i sprawdź, jak zareaguje ona na taki zabieg.

Przeczytaj także: Ziemia ogrodowa – jak wybrać

Nawóz ze skorupek jaj – potężna dawka wapnia do gleby zasadowej

Jeśli w twoim śniadaniowym menu królują gotowane jajka, zachowaj wodę, która pozostała po ich gotowaniu. Poczekaj, aż ostygnie, i raz na jakiś czas podlej nią kwiaty. Związki mineralne i witaminy uwolnione ze skorupki podczas gotowania doskonale odżywią rośliny i wzbogacą glebę w wapń.

Kiedy po przygotowaniu posiłków pozostaną ci skorupki surowych jajek, óż je do słoika, zalej wodą i pozostaw na kilka dni. Uwolnią się związki mineralne, a woda będzie doskonała do podlania kwiatów. Skorupki możesz też pokruszyć i zmieszać z wierzchnią warstwą ziemi. Taki nawóz sprawdzi się u roślin, które potrzebują zasadowego lub obojętnego odczynu podłoża. Docenią go m.in.: rośliny skalne: goździk, rojnik, skalnica; drzewa liściaste: buk pospolity, klon, jawor, jesion, jabłoń; krzewy: czarny bez, bukszpan, skalnica.

Kompost z ziołowej herbaty – bomba witaminowa

Do nawożenia roślin możesz wykorzystać również fusy po herbacie ziołowej – szczególnie jeśli pijesz pokrzywę. Jako ziele lecznicze zawiera wiele wartościowych składników (witaminy C, K i B oraz magnez, wapń, żelazo i krzem), które zapewnią twoim roślinom lepszy wzrost. Dodatkowo zioła te działają dezynfekcyjnie i wspomagają produkcję chlorofilu, dzięki czemu łodygi i liście będą intensywnie zielone.

Herbatę z pokrzywy można zastosować na dwa sposoby.

  • Wykorzystane fusy zalej jeszcze raz gorącą wodą i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzonym naparem podlej kwiaty.
  • Torebki po herbacie ziołowej połóż na dnie doniczki – wchłoną wówczas nadmiar wody.

Nawóz z pokrzywy lub skrzypu polnego sprawdzi się w przypadku wielu warzyw, drzew i krzewów owocowych oraz bylin. Szczególnie dobrze zadziała na młodą paproć i pomidory.

Oprysk z pokrzywy – naturalny środek na mszyce

Jeśli pokrzywa rośnie w Twoim ogrodzie, możesz jej użyć do przygotowania gnojówki do oprysku roślin.

  • Zbierz 1 kg świeżych liści, zalej je 10 litrami wody i pozostaw na 24 godziny.
  • Po tym czasie wodę z liśćmi ugotuj, trzymając ją na małym ogniu przez 30 minut.
  • Przecedź uzyskany wywar i rozcieńcz go wodą – w stosunku 1:20.

Tak przygotowaną mieszanką spryskaj swoje rośliny raz w miesiącu, by uchronić je przed mszycami i rozwojem grzybów pleśniowych.

Nawóz ze skoszonej trawy – odżywia i zatrzymuje wilgoć

Trawę po koszeniu możesz łatwo i praktycznie wykorzystać jako nawóz. Związki mineralne uwalniające się z jej źdźbeł powoli nawozić będą glebę, a dodatkowo stworzą okrywę, dzięki czemu ziemia dłużej utrzyma wilgoć i pozostanie spulchniona.

Jak go zastosować?

  • Wyjmij skoszoną trawę z pojemnika kosiarki i upewnij się, że nie ma w niej nasion i chwastów.
  • Przebraną trawę wyłóż na ziemi, w której rosną twoje rośliny. Okrywa powinna mieć wysokość ok. 3 cm.

Nawóz z wody po ziemniakach – pobudza do wzrostu

Podczas gotowania ziemniaków uwalniane są sole mineralne, skrobia i witaminy, dlatego woda, która pozostanie Ci po gotowaniu, idealnie sprawdzi się jako nawóz dla roślin: wzmocni je i pobudzi do wzrostu. Pamiętaj jednak, że do tego celu można użyć tylko wody niesolonej.

Nawóz przygotowany z wody po ziemniakach będzie odpowiedni dla większości roślin – zarówno tych w domu, jak i w ogrodzie. Poprawi m.in. kondycję marchwi, róż, jagód i rododendronów.

Jak go wykorzystać do nawożenia roślin?

  • Wodę po gotowaniu ziemniaków pozostaw do ostygnięcia.
  • Raz w tygodniu podlej nią rośliny – tak jak zwykłą wodą.

Przeczytaj także: Najczęstsze błędy popełniane podczas nawożenia roślin

Nawóz ze skórki od banana – bogactwo fosforu i potasu

Do wzmocnienia kwiatów, szczególnie róż, można wykorzystać także skórkę od banana. Zawiera ona wiele wartościowych pierwiastków (m.in. fosfor i potas), które pobudzą roślinę do wzrostu i sprawią, że jej zapach będzie intensywniejszy.

Skórkę od banana najprościej wykorzystać w formie wody do podlewania roślin.

Jak ją przygotować?

  • Zalej wodą kilka skórek od banana i odstaw na kilka dni.
  • Uzyskaną wodą podlej kwiaty.

Niewykorzystane skórki możesz także drobno pokroić i ułożyć w swoim ogrodzie pod krzewem róży, aby uchronić roślinę przed inwazją mszyc.

Jeśli nie masz ochoty na eksperymenty, miej zawsze pod ręką nasz uniwersalny nawóz do wszystkich roślin.

Zobacz również

Do góry