Wirtualny ogród

Kompost

Odpowiedzi na podstawowe pytania

Kompost zaliczany jest do nawozów naturalnych, czyli produktów częściowego rozkładu odpadów roślinnych lub zwierzęcych pod wpływem tlenu. Kompost może być używany jako samodzielny nawóz albo składnik dodatkowy dosypywany do gleby w celu jej użyźnienia. Samodzielne wytwarzanie kompostu (tzw. kompostowanie) oraz przygotowanie miejsca, w którym będzie on składowany, może trochę potrwać, lecz dzięki naszym poradom nie powinno to być trudne.

Największą zaletą kompostu jest jego uniwersalność – przy zachowaniu odpowiednich proporcji nadaje się do nawożenia praktycznie wszystkich roślin w Twoim ogrodzie (oprócz roślin wymagających bardzo specyficznych składników odżywczych – one mogą potrzebować np. nawozów płynnych).

 

Kompost czyni zatem nawożenie roślin ogrodowych prostszym i wygodniejszym. Dodatkowo dzięki dobrze przeprowadzonemu kompostowaniu otrzymasz nawóz naturalny o bardzo dużej wydajności. Interesuje cię produkcja kompostu? Odpowiedzi na wszystkie podstawowe pytania dotyczące tego nawozu znajdziesz w naszym tekście.

 

Jak przygotować miejsce do kompostowania?

 

Niezależnie od tego, jakie substancje organiczne zamierzasz kompostować, najważniejsze jest ich odpowiednie ułożenie w specjalnie przygotowanym miejscu. Można wyróżnić 2 sposoby kompostowania:

  • kompostowanie na pryzmie – najczęściej stosowane, najtańsze, ale i najbardziej czasochłonne rozwiązanie (kompost powstaje prawie 2 lata). Polega ono po prostu na układaniu kolejnych warstw przyszłego kompostu w odizolowanym i zacienionym miejscu ogrodu, ogrodzonym dodatkowo prowizorycznym płotem;
  • kompostowanie w kompostowniku – rozwiązanie skuteczniejsze, poprawiające estetykę ogrodu, ale wymagające większego nakładu pracy. Na rynku dostępne są gotowe kompostowniki z tworzyw sztucznych, ale tradycyjny łatwo zrobić samodzielnie w domu: wystarczy wkopać w ziemię 4 zaimpregnowane żerdzie, na których w miarę dokładania kolejnych warstw kompostu montuje się poziome belki. Dolna część kompostownika, z której pobieramy gotowy nawóz, powinna być łatwa do usunięcia.

 

Przy kompostowaniu zarówno na pryzmie, jak i w kompostowniku warto kierować się tymi samymi zasadami, dzięki którym kompost będzie rozkładał się efektywnie:

  • Miejsce składowania kompostu musi być pozbawione wgłębień, w których zbierałaby się wilgoć.
  • Na samo dno kompostu wysypuje się warstwę drenażu oraz połamanych gałęzi.
  • Przed rozłożeniem kolejnej warstwy odpadków roślinnych lub zwierzęcych kompost posypuje się ziemią ogrodową, torfem lub gliną.
  • Kompost nie może przekroczyć wysokości 1,5 m, gdyż wówczas stanowi niebezpieczeństwo dla osób przebywających w jego pobliżu i jest trudny w utrzymaniu.

 

Warto również pamiętać, aby w okolicach miejsca składowania kompostu wykopać rynienki, przez które spływałby nadmiar wody produkowany procesie rozkładu odpadów organicznych. Jeśli kompostowałeś już w zeszłym roku, użyj gotowego kompostu jako aktywatora dla procesów rozkładu.

 

 

Z czego można zrobić kompost?

 

Jedną z zalet kompostu jest to, że do kompostowania nadają się niemalże wszystkie odpady roślinne, które wytwarza Twój ogród oraz dom. Trawa, liście, słoma, resztki jedzenia… wszystko to może posłużyć za podstawę naturalnego nawozu. Warto jednak pamiętać, że:

  • nie dorzuca się do kompostu części roślin dotkniętych chorobą, gdyż rozkładająca się materia organiczna stanowi idealne środowisko dla dalszego rozwoju czynników, które ją wywołały;
  • nie dorzuca się do kompostu kości i resztek mięsa;
  • odpady przeznaczone do kompostowania powinny być rozdrobnione;
  • odpady nie powinny tworzyć grubej, zbitej warstwy, gdyż tym samym ograniczają dostęp do tlenu dolnym warstwom kompostu;

 

Możesz także przygotować kompost przeznaczony do specjalnych celów, dodając bardzo konkretny rodzaj odpadów. Możliwości są tutaj praktycznie nieograniczone, np.:

  • kompost z dodatkiem pokrzyw – zawierają one bardzo dużo azotu, potasu, magnezu, żelaza oraz kwasów organicznych, co czyni z nich idealny materiał na nawóz pod uprawę pomidorów;
  • kompost z dodatkiem skórek po bananach – zawiera dużo fosforu i potasu, dzięki czemu nadaje się na nawóz do roślin kwitnących.

 

Po czym poznać, że kompost dojrzał? Po ok. 9 miesiącach warto sprawdzić jego stan – jeśli ma ciemnobrązowy kolor, jednolitą strukturę i przyjemny zapach ziemi, można śmiało rozpocząć nawożenie nim roślin.

Zobacz również

Do góry