Wirtualny ogród

Warzywnik

Jak założyć go w ogrodzie?

Własny ogródek warzywny niesie za sobą podstawową korzyść – stanowi źródło smacznej i ekologicznej żywności dostępnej na wyciągnięcie ręki. Warzywa produkuje się niskim kosztem, a ponadto można je zjeść tuż po zebraniu. Masz ochotę założyć warzywnik w swoim ogrodzie? Poznaj kilka przydatnych wskazówek, które pomogą Ci stworzyć własny ekologiczny warzywnik. 

Warzywnik w przydomowym ogródku wymaga przemyślenia kilku podstawowych kwestii. Na początek należy zdecydować się na odpowiednie miejsce, w którym zaczniesz uprawiać warzywa. Najlepiej wybrać stanowisko:

  • nasłonecznione,
  • zaciszne,
  • nieotoczone drzewami i wysokimi krzewami.

Następnie należy się zastanowić, jak duży ma być Twój ogródek warzywny. Tę decyzję trzeba uwarunkować przede wszystkim Twoimi możliwościami. Zastanów się, jak dużo zamierzasz pracować w ogrodzie. Za mały ogródek uznaje się taki, który ma ok. 20 m2, duży zaś może osiągać nawet 200 m2.

Wielkie podzielenie, czyli jak rozplanować ogródek warzywny

Ważne jest, by odpowiednio podzielić warzywnik na zagony. Ich szerokość powinna osiągać maksymalnie 1,2 m. Weź pod uwagę także miejsce na odpowiednio duże ścieżki, dzięki którym nie będziesz musiał wchodzić na grządki podczas prac. Optymalna odległość między zagonami w warzywniku to ok. 50 cm. Pamiętaj, że ścieżki można też utwardzić – zaoszczędzisz w ten sposób czas na odchwaszczeniu.

Gleba na warzywnik – jak przygotować odpowiednie podłoże pod ogródek warzywny?

Podłoże pod uprawę warzyw powinno być stosunkowo łatwo przepuszczalne, o strukturze gruzełkowatej. Gleba pod warzywa musi być odpowiednio żyzna, bogata w składniki pokarmowe, w tym próchnicę. Najlepiej, by odczyn podłoża był zbliżony do obojętnego.

Jeśli Twoja ziemia jest kwaśna i brakuje jej próchnicy, możesz zdecydować się na wykorzystanie torfu odkwaszonego Ziemovit.pl. Ten naturalny i w 100% czysty biologicznie preparat sprawi, że rośliny posadzone na tym podłożu zyskają lepsze warunki do prawidłowego rozwoju korzeni. Więcej o wyborze ziemi do ogrodu przeczytasz tutaj.

Sadzenie warzyw w ogrodzie – o czym pamiętać?

Ogród warzywny może mieć wiele odsłon. To, jakie wybierzesz rośliny, wpłynie na wygląd Twojego ogrodu. Niezależnie od tego, na jakie odmiany się zdecydujesz, istnieje kilka zasad, o których warto pamiętać przy zakładaniu warzywnika.

1. Rozstaw roślin powinien być „w sam raz”

Rośliny w warzywniku powinny mieć odpowiednio dużą przestrzeń, by nie ograniczać ich wzrostu i rozwoju, a także zapobiegać powstawaniu chorób roślin. Z drugiej strony warto pamiętać, by nie zostawiać zbyt wiele miejsca. Puste przestrzenie wypełnią się chwastami, a te nie tylko pochłoną mnóstwo czasu i pracy ogrodnika, ale także negatywnie wpłyną na rozwój roślin.

2. Rośliny o różnym tempie rozwoju posadź obok siebie

Masz niewielki ogródek? Chcesz maksymalnie wykorzystać dostępne miejsce? Posadź obok siebie rośliny, które rosną szybko i zdecydowanie wolniej, np. obok marchwi, kapusty, fasoli i pomidorów – rzodkiewkę, groch lub szpinak o szybkim wzroście. Warto pamiętać, by warzywa wieloletnie, takie jak rabarbar, szczaw czy szparagi, były sadzone osobno.

3. Rośliny lubiące półcień posadź pod roślinami pnącymi

Niektóre rośliny mogą rosnąć w miejscach nasłonecznionych, natomiast inne – wolą półcień. Tym charakteryzuje się na przykład sałata czy rzodkiewka. Te warzywa można posadzić obok roślin pnących, takich jak fasola, które dadzą im trochę cienia.

4. Planuj kolejność sadzenia

Niektóre rośliny szybko przekwitają i te miejsca warto zastąpić innymi. W przeciwnym razie niezagospodarowane przestrzenie zostaną zajęte przez chwasty. Po sałacie, szczypiorku i rzodkiewce możesz posadzić pomidory, paprykę i ogórki. W ten sposób maksymalnie wykorzystasz nawet niewielki ogródek.

Więcej porad dotyczących uprawy ogrodu znajdziesz na poradniku Ziemovit.pl

Zobacz również

Do góry