Wirtualny ogród

Brązowienie iglaków

Jak temu zapobiec?

Iglaki w Twoim ogrodzie mogą zacząć brązowieć lub żółknąć z rozmaitych powodów o różnych porach roku. Zarówno wiosną, jak i latem warto obserwować iglaki, aby w porę zapobiec brązowieniu roślin lub nawet rozwojowi chorób zagrażających całemu ogrodowi. Dowiedz się, co zrobić, aby iglaki pozostały piękne przez cały rok.

Na początku warto zauważyć, że brązowienie iglaków w okolicach września i października stanowi normalną reakcję roślin na zmieniającą się temperaturę otoczenia. Jeśli w Twoim ogrodzie iglaki brązowieją jedynie jesienią, to nie musisz się tym przejmować. Alarmujące powinno być natomiast brązowienie igieł:

  • w środku wiosny wiosną,
  • latem,
  • zimą.

 

Gatunki iglaków, które są szczególnie narażone na brązowienie (z przyczyn chorobowych lub pogodowych), to przede wszystkim:

  • choina kanadyjska,
  • świerk conica,
  • cisy,
  • jodła kaukaska.

 

Czego objawem jest brązowienie iglaków? Jakie gatunki są najbardziej narażone na tę przypadłość? Jak przeciwdziałać brązowieniu? Poznaj odpowiedzi na te pytania!

 

Brązowienie iglaków – niedostateczne nawożenie

 

Nieprawidłowe nawożenie iglaków to przyczyna wielu chorób lub przypadłości tych roślin.  Częstym powodem brązowienia igieł jest niedobór magnezu – podstawowego składnika chlorofilu, służącego do przeprowadzania proces fotosyntezy. Iglaki pozbawione tego składnika odżywczego latem:

  • najpierw tracą intensywnie zielony kolor igieł;
  • następnie żółkną;
  • a na końcu brązowieją.

 

Długotrwały niedobór magnezu w iglakach może doprowadzić do obumarcia pędów lub nawet śmierci rośliny. Jedynym sposobem na rozwiązanie problemu jest zastosowanie nawozu przeciwko brązowieniu igieł, który zawiera szybko przyswajalny przez rośliny iglaste tlenek magnezu.

 

Nawożenie roślin niezapewniające im pożądanych składników odżywczych należy do częstych błędów początkujących ogrodników – poznaj inne.

 

Brązowienie iglaków – fytoftoroza oraz inne choroby

 

Szczególnie niebezpiecznym powodem brązowienia igieł jest fytoftoroza – choroba grzybowa atakująca rośliny latem, kiedy to wilgotność powietrza oraz wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów. Fytoftoroza objawia się przede wszystkim:

  • żółknięciem pojedynczych pędów iglaków lub całych roślin,
  • zmianą koloru przekroju zainfekowanych pędów z zielonego na czerwono-brązowy,
  • zahamowaniem wzrostu iglaków.

 

Fytoftoroza najpierw atakuje system korzeniowy rośliny, przez co wczesny etap rozwoju tej choroby jest niewidzialny. Niestety chorej rośliny nie da się uratować – jedynym rozwiązaniem problemu okazuje się wyrwanie oraz spalenie zarażonych iglaków, a następnie odkażenie podłoża, w którym rosły.

 

Brązowienie iglaków lub ich żółknięcie może być również objawem żerowania szkodników na roślinach. Po czym je rozpoznać?

  • Ochojniki – oprócz żółknięcia igieł ich obecności towarzyszy również skręcanie się pędów, przez co przypominają one szyszki.
  • Przędziorki – objawy działania tych roztoczy przypominają niedobór magnezu, przy czym na pędach iglaków można zauważyć pajęczynę;
  • Miniarka – rozwój tych muszek skutkuje brązowieniem czubków pędów.

 

Również pędraki, podgryzające system korzeniowy roślin iglastych, powodują brązowienie igieł. Sprawdź, jak z nimi walczyć w ogrodzie!

 

Brązowienie iglaków – niewłaściwe pH podłoża oraz niedostateczne nawodnienie

 

Sadzenie iglaków w miejscu, w którym podłoże ma niewłaściwe pH, może skutkować brązowieniem. Jeśli bowiem gleba ma odczyn bliski obojętnemu (powyżej 6,6 pH), to zawiera mało magnezu oraz innych składników mineralnych potrzebnych do wzrostu. Podobnie dzieje się wówczas, gdy gleba jest bardzo kwaśna (poniżej 5 pH). Wówczas iglaki mają problem z pobieraniem magnezu.

 

Warto także pamiętać o tym, że brązowienie iglaków często jest spowodowane brakiem wody, często występującym zimą oraz latem – dzięki odpowiedniemu nawodnieniu roślin iglastych możesz uniknąć wielu kłopotów towarzyszących ich uprawie.

Zobacz również

Do góry